BRANDVERTRAGENDE DICHTINGEN


Volgens het Bouwbesluit zijn er prestatie-eisen met betrekking tot Weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag WBDBO (artikel 2.84) en Beperking van het ontwikkelen van brand en rook (artikel 2.9). Scheidingswanden inclusief eventuele deuren, ramen en andere doorvoeren dienen aan minimale brandklassen te voldoen bepaald volgens de NEN-EN 13501.  

BRANDVERTRAGENDE TPE EN SILICONEN DICHTINGEN 

DEVENTER Profielen heeft diverse brandvertragende dichtingen in het assortiment opgenomen. De meest voorkomende types zijn in brandvertragend materiaal leverbaar door toevoeging van speciale grondstoffen naast de huidige TPE-grondstof waaruit de dichtingen worden vervaardigd. Deze type dichtingen zijn te herkennen aan de code [BS]. De brandvertragende grondstoffen zorgen ervoor dat de dichting bij brand niet zal ontvlammen en wegsmelten. Wanneer de dichting in aanraking komt met een vlam dooft deze vanzelf en dit zorgt ervoor dat de brand zich niet verspreidt en beheersbaar blijft. Onze dichtingen die vervaardigd zijn uit siliconen hebben standaard dezelfde brandvertragende eigenschappen als onze TPE dichtingen met de toegevoegde grondstoffen. Zowel deze dichtingen als onze TPE dichtingen zijn beproefd conform DIN EN 13501-1:2007 en klasse E gecertificeerd. Klasse E is op zich een lage klasse, echter als onderdeel van een raam- of deurconstructie helpt de brandvertragende dichting mee het brandproces te vertragen, en een raam of deur luchtdicht te houden tot het moment dat het smeltpunt van de dichting is bereikt. Vervolgens zal een opschuimende strip, die in deze fase in werking treedt in de constructie, de deur of het raam afsluiten. 

DE KRACHT VAN DE CONSTRUCTIE

Als een raam of deur beproefd is met een brandvertragende dichting is het verplicht deze ook toe te passen. Als er geen dichtingen in het beproefde raam of deur zaten, is het verstandig om ook een brandvertragende dichting te gebruiken. Aan de dichtingen zelf kunnen geen prestaties worden toegerekend, omdat altijd het volledige element beproefd is en de dichting slechts één van de vele componenten in deze constructie is. Voor meer informatie over onze brandvertragende oplossingen kunt u onderstaand diverse documenten en certificaten downloaden. DEVENTER beschikt naast brandvertragende dichtingen ook over een assortiment brandvertragende valdorpels.


OVERZICHT BRANDVERTRAGENDE DICHTINGEN


BUITENDEUREN EN -RAMEN

BINNENDEUREN

KRAALPROFIELEN

  • DS 9608 - Ø 6 mm, aanslagspeling 4 mm
  • DS 9609 - Ø 8 mm, aanslagspeling 5 mm

Brandvertragende Dichtingen 2018
PDF – 1,1 MB 2251 downloads
Toelichting brandvertragende dichtingen
PDF – 29,5 KB 1901 downloads
Brand Siliconen Dichtingen 2018
PDF – 73,2 KB 1482 downloads

Testrapport Brandvertragende TPE Profielen
PDF – 461,7 KB 1651 downloads
Testrapport Brandvertragende Siliconen Profielen
PDF – 461,1 KB 1441 downloads