CONTINUE INNOVATIE
Een dichtingsprofiel is niet esthetisch: alles draait om functionaliteit en prestaties. En die zijn meetbaar. Wij zijn continu bezig met het optimaliseren van onze profielen. Een kleine verandering kan cruciaal zijn als het gaat over of een oplossing wel, niet of beter functioneert. Keuzes zoals deelname aan het Cradle to Cradle Products Innovation Instute Programm en de introductie van QRM systemen (Quick Response Manufacturing) in onze productie helpen ons om zowel op product- en procesniveau te blijven innoveren.
DICHTINGSPROFIELEN SLIMMER ONTWERPEN EN PRODUCEREN MET C2C
Deventer Profielen is 's werelds eerste en enige fabrikant van dichtingsprofielen die Cradle to Cradle gecertificeerd is. Het Cradle to Cradle programma verschaft ons inzichten en geeft ons handvatten om onze producten intelligenter te ontwerpen en te produceren. Sinds 2015 zijn we met dit programma gestart op eigen initiatief, voortkomend uit ons DNA om transparant te zijn naar onze klanten en leveranciers, maar voornamelijk ook naar ons zelf. DEVENTER Profielen wil nu en in de toekomst dé meest omgevingsbewuste producent van dichtingsprofielen zijn. Lees meer over de ontwikkelingen die voortkomen uit onze deelname aan het Cradle to Cradle Products Programm.
FLEXIBELER PRODUCEREN EN SNELLER LEVEREN MET QRM (QUICK RESPONSE MANUFACTURING)
De vraag naar maatwerkproducten en unieke objecten neemt in sneltreinvaart toe. Met voorraden werken is niet meer van deze tijd, maar flexibel zijn, op maat produceren en sneller en ‘’just in time’’ leveren des te meer. Hierbij speelt QRM Quick Response Manufacturing een belangrijke rol. DEVENTER heeft in het kader van QRM een aantal jaren geleden de laskaderafdeling verbouwd, uitgebreid en operationeel verzelfstandigd. Sinds de invoering van het organisatiebrede Quick Response Manufacturing-systeem zijn de doorloop- en levertijden met 65% gereduceerd. Dat heeft inmiddels een enorme tijdswinst opgeleverd, waardoor we goed kunnen blijven aansluiten op de vraag van handelaren die op hun beurt de timmerfabrieken bedienen. Zij kunnen nu ook steeds sneller de complete kozijnen, waarvoor de laskaders bestemd zijn leveren.
OP WEG NAAR EEN NIEUWE OP MAAT OPLOSSING
MET 3D PRINTTECHNIEK
DEVENTER Profielen experimenteert, gebruikmakend van de laatste nieuwe 3D printtechnieken, met het ontwerpen en testen van nieuwe dichtingsprofielen in de vorm van prototypes. Met geavanceerde software is middels simulatietesten vrij nauwkeurig te voorspellen hoe het ontwerp van een nieuw profiel in de praktijk presteert. Dit is een enorme stap voorwaarts, ten opzichte van jaren geleden waarbij alles handmatig aan de hand van 2D tekeningen werd getest en keer op keer in het ontwerp werd bijgesteld. Naast de ontwikkelingen op profielniveau, verrichten we ook onderzoek naar het machinepark om in de toekomst op het gebied van machineonderdelen zoals matrijzen zo veel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. Het produceren van profielen is specialistisch maatwerk, omdat elk kozijn andere afmetingen heeft. Voor elk type dichtingsprofiel is dan ook een andere matrijs benodigd. Een complex, kostbaar en tijdrovend proces, maar een aantal testresultaten heeft inmiddels uitgewezen dat dankzij 3D printing van matrijzen het veel efficiënter en sneller kan. Onze innovatieafdeling houdt zich continu bezig met uitgebreide materialenstudies, digitale simulatietesten en 3D printtechnieken. De innovatiedrang van DEVENTER Profielen ligt dan ook ten grondslag aan de snelheid waarmee de klant vandaag de dag een 3D monster ontvangt. En deze drang naar innoveren en continu verbeteren is groot. Dankzij de 3D print methode kan eenvoudig een prototype worden geprint, wat sneller en met minder kosten afgesteld kan worden. Het uiteindelijke doel hiervan is om efficiënter tot een nieuwe op maat oplossing voor wind- en waterdichtheid te komen.
DUURZAAM PRODUCEREN MET BIOBASED GRONDSTOFFEN
DEVENTER Profielen heeft inmiddels een aantal uitvoerige materialenstudies verricht naar biobased grondstoffen en verwacht binnenkort een aantal pilots te kunnen gaan draaien. Gedurende een pilot wordt er gekeken naar de kansen van profielen op basis van bijvoorbeeld lijnzaadolie, zetmeel of PLA. Door te schuiven met parameters zoals temperatuur en de doorloopsnelheid van het materiaal door de matrijs, wordt onderzocht of en welk biobased materiaal geschikt is om profielen van te maken. Vragen die hierbij beantwoordt moeten worden zijn o.a.: kunnen we het extruderen, hoe is het terugverend vermogen, hoe scoort een biobased materiaal in cycli- en andere testen?
Naar aanleiding van de resultaten van de pilots is de verwachting in het kader van biobased produceren op korte termijn een aantal stappen te zetten.
SPV DICHTINGEN, EEN SLIM SAMENSPEL VAN KWALITEIT EN ONTWERP
Het juiste profiel onderscheidt zich naast een goede kwaliteit ook door een intelligent ontwerp waardoor het snel en eenvoudig gemonteerd kan worden in het raamkozijn. Over het ontwerp van de SPV-serie dichtingen is uitvoerig nagedacht. De serie is uitgevoerd met een harde rug (om gemakkelijk in de kozijngroef te kunnen drukken) en een flexibele Vario-voet constructie (voor een zeer soepele montage in de groef). De verwerker hoeft niet veel druk uit te oefenen en montage met inrollers behoort hiermee tot het verleden. Dit in combinatie met een hoge uittrekweerstand en een gesloten cel microschuim kern, voor een betere isolatiewaarde, zorgt voor een aangename sluitdruk. SPV-dichtingen passen in een groef van 3,8-5,2 mm breed en zijn geschikt voor sponninghoogten van respectievelijk 12, 15 en 18 mm. Ze zijn Cradle to Cradle Silver gecertificeerd en vallen onder de hoogste luchtdichtheidsklasse 4 (NEN-EN 12207) en de hoogste klasse 3 SBRCURnet Luchtdicht bouwen. Deze classificatie maakt de serie uiterst geschikt voor in Passiefhuis ontwerpen.