LUCHTDICHT BOUWEN DE NIEUWE STANDAARD


Vanuit de bouwregelgeving worden steeds strengere eisen gesteld met betrekking tot de luchtdichtheid van een gebouw. Luchtdicht bouwen is inmiddels de nieuwe standaard geworden en kent vele voordelen. Zo bespaart een luchtdichte woning energie, is comfortabel, voorkomt vochtproblemen en weert geluiden. Elementen in een gebouw zoals ramen en deuren die open en dicht kunnen zijn kwetsbaar en de kans op luchtlekkages is groter dan bij andere onderdelen in een gebouw. Bovendien worden ramen en deuren tijdens de levensduur van een gebouw intensief gebruikt en dat feit vraagt om dichtingen die kwalitatief hoogstaand zijn en een lange levensduur garanderen. Om de kwaliteit en levensduur van dichtingen te borgen en garanderen heeft DEVENTER Profielen dichtingsprofielen laten testen op luchtdoorlatendheid.

DICHTINGSPROFIELEN GETEST OP LUCHTDOORLATENDHEID

In mei 2015 zijn verschillende dichtingen voor naar buiten-draaiende ramen getest op luchtdoorlatendheid bij SHR in Wageningen.

De onderstaande types zijn zowel in gelaste als geknipte uitvoering beproefd conform de NEN-EN 1026 en geclassificeerd conform de NEN-EN 12207:

Deze dichtingen voldoen aan de hoogste klasse 4, en daarmee ook aan de zwaarste eisen van SBRCURnet 'luchtdicht bouwen' klasse 3. Tevens is de SPV 12 beproefd op veroudering. Een kozijn voorzien van een draai-/kiepraam met SPV 12 is in gesloten stand voor een periode van 31 maanden waarvan 4 weken in een klimaatkamer meerdere malen beproefd op luchtdoorlatendheid. Voor de laatste beproeving is de dichting eerst 20.000 x mechanisch belast conform NEN-EN 1191:2012. Na deze periode van veroudering en belasting is de luchtdoorlatendheid onveranderd, en voldoet de dichting aan de hoogste klasse volgens NEN-EN 12207 en SBRCURnet.

DEVENTER Profielen heeft in totaliteit 10 dichtingen in diverse situaties met betrekking tot afhangspeling  en geknipte/gelaste hoeken laten testen. Het bewijs van de beproefde luchtdichtheid met DEVENTER Profielen is vastgelegd in de Nieman Kettlitz kwaliteitsverklaring en hiermee ligt luchtdicht bouwen binnen handbereik met DEVENTER Profielen. 

MEER INFORMATIE OP PLATFORM LUCHTDICHT BOUWEN

DEVENTER Profielen is deelnemer van het online platform Luchtdicht Bouwen. Dit platform, geïnitieerd door Tremco Illbruck, biedt brede informatie over het thema luchtdicht bouwen. Op basis van bouwdeel kan gericht gezocht worden naar relevante informatie, inclusief productinformatie op de bedrijfspagina's. 


Nieman Kwaliteitsverklaring 2020
PDF – 502,2 KB 1230 downloads